Partijprogramma


Download het volledige partijprogramma van Lux21. Hierin beschrijven we hoe we onze idealen willen verwezenlijken

Onze idealen

  • Een bedrijvige samenleving die in staat is om dingen te maken, ontwikkelen, te verwezenlijken. Waarin mensen makkelijk waardevol en passend werk vinden. Waar ondernemers makkelijk goede mensen kunnen vinden en waar werk passend beloond wordt. Het moet ondernemers makkelijk gemaakt worden om hun bijdrage te leveren aan de samenleving.

  • Een beschaafde samenleving is zorgzaam, behulpzaam, kalm, aangepast, bescheiden, vreedzaam en respectvol. Waar men elkaar groet en positiviteit, optimisme, warmte en vriendelijkheid waardeert. In een individualistische samenleving als de Nederlandse staan familiewaarden vaak onder druk. We willen een samenleving van mensen met sterke normen en waarden, waarin iedereen goed met elkaar omgaat.

  • Een samenleving moet haar eigen richting moeten kunnen kiezen. En dat iedereen waardevolle invloed kan uitoefenen op het beleid dat hem/haar aangaat. Het publiek moet betrokken zijn bij het politieke proces, wat een taak is van zowel het publiek als de politiek. Hiervoor is een levendige democratische cultuur nodig en een verscheidenheid aan effectieve democratische instrumenten.

  • We willen een bloeiend academisch klimaat dat voorziet in wetenschappelijke en praktische innovaties die de samenleving verrijken. We willen een balans vinden in onze relatie met technologie en technologische ontwikkelingen. Technologie kan het leven van de mens(heid) verrijken, maar moet de mens niet afhankelijk maken van technologie.

  • Nederland is een middelgroot land in een veel grotere wereld. We moeten ons op ieder moment verhouden tot het buitenland. We hebben sterke banden nodig met bevriende naties en werken aan de verhoudingen met minder bevriende naties. We moeten altijd zoeken naar mogelijkheden en bedreigingen die van belang zijn voor de Nederlandse samenleving.

  • Kleinschaligheid is een groot goed. Economisch, democratisch en anders. De kleine ondernemers, de weekmarkt en de winkeliers als hoeksteen van de economie, met zoveel mogelijk Nederlandse producten. Met een balans tussen decentralisatie en efficiëntie van grote schaal. Overheden zouden zich moeten beperken tot dat wat nodig is. Macht moet uitgeoefend worden op het laagst mogelijke niveau.

  • Nederland is dichtbevolkt en heeft weinig ruimte. We moeten zorgvuldig omgaan met de ruimte die we hebben binnen een gebalanceerde visie op wonen en bouwen. Het hebben van een eigen plek in deze wereld, is een eerste levensbehoefte en een natuurrecht als vrij mens. Iedereen verdient een  plek waar het individu soeverein is, het gezin kan laten opgroeien en prettig kan leven.

  • In een mooie samenleving is er veel te beleven. Cultuur en media zijn belangrijk voor een samenleving. Hierdoor ontplooien mensen zich, kunnen mensen hun leven verrijken, kan men zich uiten, vind men verbinding en meer. We willen een rijkheid aan kunst, cultuur en evenementen. Het effect van kunst, cultuur en evenementen is moeilijk te kwantificeren, maar is evident.

  • Vrij kunnen bewegen is een recht dat ieder mens heeft. Het efficiënt kunnen verplaatsen maakt individuen vrijer en maakt de samenleving meer dynamisch. We willen een efficiënte en holistische infrastructuur die men in staat stelt om goedkoop en snel te reizen — met een fijnmazig netwerk van auto, fiets, lopen, trein, bus, taxi en alternatieve vervoersmiddelen.

  • De leefomgeving heeft een grote invloed op de mens. Idealiter beschikken we overal over een omgeving met schone lucht, mooie parken, prachtige straten en buitengebieden, schoon sanitair, schitterende architectuur en aansprekende publieke kunst. Gerichte uitgaven in het structureel verbeteren van de leefomgeving zijn investeringen. Het belang van publieke hygiëne is groot.

  • Mens, dier en natuur zijn één en leven in een gezonde samenleving in synergie met elkaar. Een betere verhouding tot dier en natuur is goed voor alles. We hebben een duurzame en holistische visie nodig op flora, fauna en de rol van de mens daarin. Een land vol natuurschoon en biodiversiteit. We moeten onze systemen en processen altijd inrichten met een notie van hoe dit dier en natuur beïnvloed.

  • Goed onderwijs is essentieel op zowel korte als lange termijn. We willen vrij en holistisch onderwijs dar inzet op een brede ontwikkeling van theoretische en praktische kennis, waarvoor studenten zich niet diep in de schulden hoeven steken. Er is niet één juiste manier om onderwijs te geven. We willen een samenleving van wijze mensen waarin mensen altijd (willen) blijven ontwikkelen.

  • Wet en handhaving hebben alleen zin als het recht gesproken wordt. Onrecht mag nooit onbestraft blijven. Iedere Nederlander zou zich moeten kunnen beroepen op en kunnen rekenen op zuivere rechtspraak. Systemen en wetten moeten integer zijn en voor iedereen gelijk werken. Vertrouwen, integriteit en een sterke morele code zijn essentieel. Waar corruptie en oneerlijkheid heerst, kan niets vertrouwd worden.

  • Een gezonde samenleving is een sociale samenleving, waar iedereen rijke sociale contexten heeft of kan vinden. Niemand zou zich eenzaam hoeven voelen. We zien een samenleving waarin familie, buurt en vriendschap weer centraal staan. Waar er voldoende plekken zijn om mensen te ontmoeten en te verbinden.

  • Een samenleving moet soeverein zijn in de beslissingen die zij maakt t.a.v. zaken die alleen de eigen samenleving aangaan. Nederlands beleid moet in Nederland gemaakt worden. Waar we afhankelijk zijn van het buitenland, wordt onze daadkracht direct ondermijnd. We willen samenwerken met iedereen, maar niet afhankelijk zijn. Alleen als we controle hebben, kunnen we handelen.

  • Er moet altijd hulp zijn voor hen die hulp nodig hebben. In welke vorm dan ook: financieel of anders. Het moet makkelijk zijn voor mensen om elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen. We hebben een individuele en collectieve verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen. Dit altijd in balans met individuele en collectieve verantwoordelijkheden.

  • Transparantie is noodzakelijk voor verantwoording en vertrouwen. Zowel de politiek als de maatschappij moeten zoveel mogelijk transparant zijn. Als het publiek niet ziet welke belangen er spelen in het maken van bepaalde keuzes, kunnen zij hun democratische plichten en rechten ook niet uitvoeren. Kritische journalistiek, klokkenluiders en informatievoorziening zijn essentieel voor een gezonde samenleving.

  • Veiligheid moet vanzelfsprekend zijn. Voor wie dan ook, waar dan ook, wanneer dan ook. Criminaliteit, straatintimidatie, georganiseerde misdaad, inbraak. Het hoort niet thuis in Nederland in welke mate of vorm dan ook. Onveiligheid moet in eerste instantie voorkomen worden door sterke normen en waarden; en waar het niet voorkomen kan worden moet er hard worden aangepakt.

  • Een gezonde samenleving is een verbonden samenleving. Een samenleving die verdeeld is, kan geen richting kiezen en moet altijd schipperen tussen vele verschillende belangen en visies. We zien een samenleving die zich verenigd voelt onder de Nederlandse vlag. Sociale spanningen moeten worden opgelost. Met een rijke monocultuur, gestoeld in de Nederlandse cultuur en identiteit.

  • Vitaliteit is essentieel voor het geluk van de mens en de samenleving. Voldoende beweging, goede voedselvoorziening, ontmoedigen van slechte gewoonten en goede zorg zijn eerste behoeften. Er moet een holistische visie op zorg bestaan waarin alle zorg-domeinen nauw samenwerken. Ook gespecialiseerde zorg moet vrij beschikbaar zijn. Altijd op zoek naar een balans tussen reguleren en innoveren.

  • We moeten altijd streven naar vrede en stabiliteit voor Nederland en de wereld. Het liefst door onvrede en instabiliteit te voorkomen, anders door de internationale rechtsorde te verdedigen. We erkennen dat er altijd geopolitieke belangen en spanningen zijn die onvrede een mogelijkheid maken. We willen onszelf kunnen verdedigen en een waardevolle rol kunnen spelen in het verdedigen van de internationale rechtsorde.

  • Iedereen moet zich kunnen gedragen en uiten zoals hij of zij wilt, zolang dit niet ook deze vrijheid van anderen raakt. De overheid zou zich zo min mogelijk moeten bemoeien met de levenssfeer van het individu. Organisaties moeten zoveel mogelijk vrij zijn in de keuzes die zij maken, natuurlijk afgewogen tegen het algemeen belang.

  • Iedereen die werkt en financieel verantwoordelijk omgaat met zijn/haar inkomen, zou makkelijk rond moeten kunnen komen. Er is geen enkele reden dat dit niet kan. Economieën en financiën moeten in het belang werken van de samenleving. Belastingen zijn er om het leven beter te maken en mogen nooit zodanig drukken dat men nauwelijks meer kan leven.